پیشتازان جهان نو

در حال حاضر استارتاپ‌ها یا کسب‌و‌کارهای نوپا جزء جدایی‌ناپذیر اقتصاد دیجیتال هر کشوری محسوب می‌شوند و کشور ما هم از این قاعده مستثنا نیست. کسب‌و‌کارهایی که تنها در صورتی می‌توانند حضور محسوس و قابل تأملی در فضای اقتصادی کشور داشته باشند که اکوسیستمی با معیارهای جهانی برایشان مهیا باشد.

یکی از راه‌های درک معیارهای جهانی، بررسی نمونه‌های موفق و پیشرو در این حوزه است. استارتاپ بلینک (Startup Blink) گزارشی منتشر کرده و در آن به بررسی اکوسیستم‌های استارتاپی دنیا در سال ۲۰۲۰ – ۲۰۲۱ پرداخته است.

در یادداشت منتشر شده در تاریخ ۱ آبان ۱۴۰۰ در هفته‌نامه کارنگ به بررسی ده اکوسیستم برتر دنیا پرداختم که نظر شما را به مطالعه آن در لینک زیر جلب می‌کنم: https://b2n.ir/r98416

 

در باب عذرخواهی اکانتهای بیزینسی در شبکه‌های اجتماعی

ایجاد اکانت بیزینسی در لینکدین، توییتر و بقیه شبکه‌های اجتماعی و رصد محتوای مرتبط با بیزینس و پاسخگویی و دلجویی بسیار هم پسندیده است.

عذرخواهی

اما بعد از چند اقدام مهم:

 اول فراهم آوردن مرکز تماس همیشه برخط(یا حداقل در زمان مناسب برخط)، مطلع، دلسوز، پیگیر و خوش اخلاق (افرادی که در شبکه‌های اجتماعی نارضایتیشون رو اعلام می‌کنند عموما ابتدا تلاشهای نافرجام زیادی برای ارتباط موثر با مراکز تماس داشتند).

دوم وجود فرآیند دریافت موارد گزارش شده از مرکز تماس و انتقال به واحدهای مرتبط جهت بررسی، رفع و پاسخگویی به مخاطب در زمان معقول.

در کنار این دو مورد جمع‌بندی نظرات پرتکرار و تلاش برای رفع همیشگی مسئله، چرخه دریافت بازخورد و کاهش اون در طول زمان رو کمتر و کمتر می‌کنه.

اگر هر کدام از این سه قدم به درستی اجرا نشه (یا اصلا اجرا نشه) شاهد عذرخواهی خواهی‌های مداوم اکانتهای بیزینسی در شبکه‌های اجتماعی هستیم.

سیستمهای هوانوردی و صنعت فناوری اطلاعات

فناوری اطلاعات به گوشه و کنار هر کسب و کاری یا رسوخ کرده و یا درحال رسوخ کردن است و تقریبا کمتر صنعتی رو میشه نام برد که از حضورعمیق تکنولوژیهای مبتنی بر فناوری اطلاعات بی‌بهره باشد.

ذاتِ بهبود مداوم و سریع تکنولوژیهای فناوری اطلاعات محور، بعضا باعث تغییرات شگرف و مداومی در صنعتِ در خدمت شده است. یکی از این صنایع، صنعت هوانوردی است.

فعالین صنعت هوانوردی در ایران اکثرا درگیر تکنولوژیهای به روز فناوری اطلاعات نمی‌شوند و همینطور فعالین فناوری اطلاعات به دلیل خاص بودن حوزه هوانوردی، وارد حوزه کاری مرتبط با آن نمی‌شوند.

در سال ۱۳۹۳ این شانس رو داشتم که در مقام تحلیلگر و سپس در مقام مدیرمحصول در واحد فناوری اطلاعات یکی از شرکتهای هواپیمایی داخلی مشغول به کار بشم و چه تجربه‌های بی‌نظیری در تولید نرم افزارهای مدیریت شرکت هواپیمایی به دست آوردم.(چندسالیست از این صنعت خارج شده‌ام)

تجربه‌های شیرینی که از تلفیق دنیای شیرین آی تی با دنیای بی‌نظیر و بکر نرم‌افزارهای هوانوردی به دست آمد.

به نظرم در این زمینه کمتر نوشته شده است و حتی بعد از گذشت ۷ سال از اولین حضورم در این صنعت، هنوز بسیار بسیار بسیار جای کار وجود دارد.

صنعتی زیبا، درآمدساز و بعضا لوکس که هنوز ناشناخته‌های زیادی برای ایده پردازی و بومی سازی دارد.

دوست دارم در این زمینه بیشتر بگویم و بشنوم.

شما تجربه‌ی مشابه‌ای دارید؟

این صنعت رو به لحاظ نرم‌افزاری چطور دیدید و ارزیابی می‌کنید؟